Mudanya Tatil Yerleri



Bursa’nın Gemlik gibi denize bakan iki ilçesinden biri olan Mudanya günden güne büyüyüp gelişmesi, tarihi özellikleri, birbirinden güzel konakları, evleri, doyumsuz güzellikteki sahil şeridi ve çevresinde yer alan tatil merkezleri ile turizmde ki iddiasını artırmaya devam ediyor. Mudanya denince hiç şüphe yok ki ilk akla gelen Mudanya Mütareke Evi Müzesi…

İstanbul çıkışlı olanlar için Mudanya’ya en zahmetsiz ulaşım Yenikapı’dan deniz otobüsü ile olabilir. Kara yolu ile gelmek isteyenler için ya Bursa üzerinden geniş ve rahat yollar kullanarak, ya da daha farklı ara yollar kullanarak gelinebilir. Bizde gezi amaçlı yola çıkıyor güzergâh boyunca görebileceklerimizi sıralıyoruz. İlk etapta İstanbul çamlıca gişelerden geçerek otobandan Bayramoğlu-Darıca sapağına geliyor, burada otoyoldan ayrılarak Eskihisar feribot iskelesine gelip, araç için 45 TL ödeyerek Topçular tarafına geçiyorsunuz. Yalova’ya girmeden Bursa yönüne tırmanan rampa geniş rahat çıkış sağlıyor. Orhangazi sağda, İznik solda bırakılıp geçiliyor, Gemlik aşılıyor ve sağınızda Kurşunlu sapağı çıkıyor. Bu daracık iki şeritli ağaçlı yoldan devam ettiğinizde Kurşunlu mevkii üzerinde sıralanmış villaları, yazlıkları, köy evleri, lokanta, kafeler arasından ilerliyor, Marmara sahilinde yer alan mesire yerlerini, ağaçlar arasında, deniz kenarı ideal piknik ve kamp alanlarını, plajları, bir de kilise kalıntısını geride bırakarak Altıntaş’a ve Güzelyalı’ya ulaşıyorsunuz.

Güzelyalı : Önceleri beldeyken, sonra Mudanya’ya bağlanıp ilçenin sahil mahallesi konumuna gelen Güzelyalı Mudanya ilçesine öylesine yakın ve gelişmişki Mudanya olduğunuzu sanıyorsunuz. Seyri güzel yüksekten geçen yol son dönemeçte karşınıza önce limanı çıkarıyor, limanın gerisinde Güzelyalı ve Mudanya’yı gözler önüne seriyor.

Balıkçı barınağı, marina içinde bağlı yatlar, tekneler, plaj, dalgakıran, yürüyüş bandı, park ve bahçeler, anıtlar, evler, yazlıklar ve de apartmanlar kısa bir şaşkınlık yaşamanıza neden oluyor. Güzelyalı içine girer girmez restore edilmiş birkaç evin arasından sağa dönünce kendinizi marinada, deniz kenarında buluveriyorsunuz. Dalgakıran üzerinde rahatça yürünebilsin diye, Güzelyalı’yı karşınıza alıp, yüksekten bakmak için çeşitli noktalardan yayalara çıkış merdivenleri yapılmış. Balık tutanlarda oluyor. Yüzünüzü dalgakıranın girişine çevirince, İstanbullular için tanıdık bir sima ile karşılaşmak eski bir dostla karşılaşmak tadı veriyor. Bu dost yıllarca Kadıköy- Karaköy arasında yolcu taşıyan, şehir hatları gemilerinden biri olan ve emekli olduktan sonra ihale ile satın alınıp Otantik Otel&Restaurant olarak hizmet veren Turan Emeksiz olduğunu görüp eski günleri, yan tarafında oturup Sarayburnu’na Kızkulesi tarafına bakarak çay içtiğiniz günleri anımsıyorsunuz.

Neyse ki Yenikapı – Mudanya arası sefer yapan feribotun yanaştığı iskele karşısında bu defa gemiye bakarak çay içebileceğiniz bir çay bahçesi bulabiliyorsunuz. Şehit Burhan Zeytinci adı verilen anıtlı parkı devam ederek Güzelyalı sahilini gezerken, uzun plaj, yazlıklar arasında bu defa dörtnala koşar vaziyette bir at heykeli dikkatinizi çekiyor. Vakit geçirecek birçok mekâna veda ederek yokuşu Mudanya girişine bağlanmak üzere çıkıyor, bu çıkışta balık temasının işlendiği bir başka metal yapım heykelle karşılaşıyorsunuz.
Üç kilometre sonra Mudanya “Hoş geldiniz” ile sizi karşılıyor, meydanda ilçenin simgesi yunus heykelleri, sağ tarafınızda iskele, restoran, çay bahçeleri, büfelerle çevrili geniş alanın ortasında bir süre nereye gideceğiniz konusunda kararsız kalırken, akılınızı çelen sarı bina sizi kendine mıknatıs gibi çekiyor.
Tarihi Mudanya Tren İstasyonu: Üst satırda bahsettiğim istasyon görülmeye değer, yaşanası güzellikler barındırıyor. Geçen yılların gurur kaynağı olan tren istasyonlarının bir kısmı artık kullanılmaz olmuş, kara trenin yerini çağı yakalayan ulaşım araçları almış.

Mudanya Tren istasyonu da bunlardan biri 1849 yılında Fransızlar tarafından inşa edilen ve tarihi boyunca birçok olay yaşamış olan tarihin görgü tanığı istasyon, önceleri gümrük binası olarak hizmet vermiş. Körfezin en hareketli yerinde Mudanya İskelesinde bulunan bu bina 1874 yılına gelindiğinde Bursa’yı Mudanya’ya bağlayan demiryolu hattının devreye girmesiyle gümrük ambarı olmaktan çıkarılıp Mudanya Tren istasyonu haline getirilmiş. Trenlerin bir metrelik dar hatta 1955 yılına dek çalışmasıyla istasyon binası kullanılmış. Hattın tek yönlü olup, diğer hatlara bağlanamaması nedeniyle tren kaldırılıp, hat söküldükten sonra, bir süre antrepo olarak kullanılan bina, uzun süre boş kalıp yıpranmış.

1989 yılında ise yeniden restore edilerek Otel Montania olarak yaşamına devam etmesi sağlanmış. Günümüzde tüm cephesi deniz manzaralı otelin tarihi binası, salonları, barları, bahçesi, havuzu, terası ve daha birçok ünitesi ile konuklara öğleden sonra esen imbat ve poyraza karşı yazın en sıcak günlerinde bile zevkli ortamlar sağlıyor.

Şimdi Mudanya’nın sahil şeridinde ilerliyoruz. Solumuzda Belediye binasını bırakıp yüzümüzü denize döndüğümüzde sırayla uzanan çay bahçeleri, yürüyüş yapanlar, çek çek arabası ile yolculuk yapmak üzere bekleyenler, denize girenler görüyoruz. Tarihi camilerin minareleri dikkat çekici zariflikte tarihi konaklar arasında sivrilirken, yolumuz üzerinde bir de resimlerin sergilendiği, satışa sunulduğu sanatçılar sokağı yer alıyor. Mudanya Mütareke Evi Müzesi Sahili takiben geldiğimiz meydanda ağzında zeytin dalı tutan bir barış güvercini heykeli ve tam karşısında kremalı pasta güzelliğinde estetik bir yapı ile karşılaşıyoruz. Pazartesi günleri ziyarete kapalı olan bu bina, tarihi Mudanya mütarekesinin imzalandığı ve günümüzde Mudanya Mütareke Evi Müzesi olarak hizmet veriyor.

19 y.y. sonlarının mimari yapısı olan ve Rus asıllı Aleksandr Ganyanof’a ait olan tarihi bina, 3 – 11 Ekim 1922 tarihleri arasında Türk zaferinin imzalandığı yer olmuş. Daha sonraları Mudanyalı hayırsever iş adamı Hayri İpar tarafından satın alınarak onarılmış ve 1937 yılında Mudanya Belediyesine bağlı müzeye dönüştürülmüş. 1959 yılında ise Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğüne devredilmiş. Müze binası hale T.C Kültür Bakanlığı nezdinde bulunuyor. Şükrü Çavuş Şehitler Anıtı, Tahir Paşa Konağı, Mudanya Belediyesi Uğur Mumcu Kültür Merkezi binası, Hasanbey Camii, Eski Jandarma Karakolu, Sarnıçlı çeşmeler Mudanya’da ki eserler arasında yer alıyor.

Anıtsal Yapılar: T.C. Kültür Bakanlığı, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma kurulu 1987 yılında Mudanya’nın kentsel sit alanını tespit etmiş, 1992 yılında kent içinde 32 adet anıtsal yapı ve 239 adet sivil mimarlık örneği yapıyı tescil etmiş. Mudanya’nın sokakları arasında dolaşırken gerçekten de tahmin edemeyeceğiniz güzellik ve estetikte evlerle karşılaşıyor, adeta büyüleniyorsunuz. Bazen İstanbul’un prens adalarında, bazen boğazın yalılarında olduğunuzu düşünebiliyorsunuz. Evlerin balkonları birkaç basamakla çıkılan eşikleri görkemli kapıları, zevkli cumbaları, panjurlu pencereleri, balkon demirleri, balkon altları ve alınlıklara yapılmış, işlenmiş motifleri, ahşap oymaları aklınızı başınızdan alacak kadar etkili oluyor. Bu güzel evlerin temiz cephe boyalı duvarlarını, çiçeksever sakinlerini, gördükçe evlerin emin ellerde olduğunu tanık olarak rahatlıyorsunuz.

Daracık sokakların kimi denize açılıp, denize girme imkânı veriyor, kimi balık tutacak loca oluveriyor. Kimisi ise lokanta restoran, kafe benzeri mekânlarla size bu güzellikler arasında dinlenme, yemek yeme, seyir zevki sağlıyor. Bir baştan girip diğer baştan çıkarken aklımız Mudanya da kala kala yokuşu tırmanıyor, Mudanya’nın genelini gören seyir terası Yıldıztepeden baka kalarak ayrılıyoruz. Yolun devamında 10 kilometre sonra Trilye var..

Mudanyaya Nasıl Gidilir?
Yaz kış Bursa’dan karşılıklı yapılan minibüs seferlerinin yanı sıra, Mudanya Belediyesi özel halk otobüsleri yarım saate bir sefer yapıyorlar. Özel araçla Bursa’dan 20 dakikalık bir yolculukla Mudanya’ya geliniyor. İstanbul’dan gelmek için İDO’nun Yenikapı kalkışlı deniz otobüsleri bir saat, 45 dakikada Güzelyalı iskelesine yanaşıyor. Hafta içi ve Cumartesi 17.00’de Bostancı iskelesinden 17.30’da yapılıyor. Mudanya kalkışı 07.30 oluyor. Mudanya - Güzelyalı 3 km, Zeytinbağı (Trilye) 10 km, Gemlik 24 km, Yalova 120 km, İzmit 163 km, Eskişehir 179 km, Balıkesir 182 km, İstanbul 268 km, İzmir 322 km, Ankara 400 km, Adana 853 km, mesafe bulunuyor. Mudanya sokaklarında fayton gezi turuna çıkılabiliyor.

Mudanyada Ne Yenir?
Sayfiye yeri olması nedeniyle Mudanya'da birçok deniz ürünü üzerine çalışan restoran, lokanta, kafe, çay bahçesi, eğlence yerleri hizmet veriyor. Bunlar içinde kimi deniz kenarında olmanın kimi Mudanya'yı tepeden seyretmenin, kimisi de tarihi dokunun tam ortasında yer almanın avantajı ile dolup taşıyor.

Mudanyada konaklayabileceğiniz otel, motel ve pansiyonlar; Mudanya'da deniz manzaralı Montania, Koç, Ferah, Mudanya gibi oteller bulunuyor. Konaklama tesislerinden bazıları ise Güzelyalı'da hizmet veriyor.

Hotel Montania: 0(224) 544 60 00
Mudanya Otel Tel: 0(224) 544 45 50
Koç Otel: 0(224) 544 16 53
Ferah Otel: 0(224) 544 66 26
Motel Köksal: 0(224) 554 77 77

Güzelyalı'da konaklamak için liman içinde demirli olan ve yapılan restorasyonla konaklama hizmeti veren bir zamanların şehir hatları vapuru Turan Emeksiz Otantik Otel Restaurant farklı bir seçenek olabilir.

Benzer Yazılar