Eceabat Tatil Yerleri

Şehitler diyarı Eceabat
Feribotla Çanakkale'ye ikinci geçiş noktasından biri olan Eceabat, yerleşim alanı, tarihi değerleri, özellikle kalesi, camisi, tabyaları ve günlük yaşamı ile farklı bir görüntü sergiliyor.

Gelibolu yarımadasının Asya ile Avrupa’yı birleştiği bir başka noktası olan Eceabat’ta boğaz sahili burada son buluyor. 1915 Çanakkale Savaşının yaşandığı sahalar ve Osmanlı Dönemine ait eserler, ilçenin en önemli tarihi, kültürel varlıklarını teşkil ediyor.

Her daim hareketli olan Eceabat iskele çevresinden ayrılıp yarımadanın ucuna doğru biraz daha ilerleyerek, tüm görkemiyle denizden daha da güzel görünen Kilitbahir'e geliyoruz.

Kilitbahir : 1452 yılında Sultan Mehmet tarafından yaptırılan kaleye yukardan gelen gemiler geçit parası ödedikleri için, denizin kilidi anlamına gelen "Kilitbahir" adı verilmiş. 220 metre boyu ve 120 metre eni ile üçgeni andıran kale, dış kale duvarları, iç kale duvarları ve iç kale olarak üç bölümden oluşuyor. Bu noktadan itibaren yoğun yerleşim bitiyor ve yolun devamında Seyit Onbaşı Anıtı deniz kıyısında yer alıyor. Ziyaretçilerle hiç yalnızlık çekmeyen mevkide hediyelik eşya satan tezgâhlarda en çok anıtların biblolarından bulunuyor. Seyit Onbaşı anıtı karşısından merdivenlerden tepeye çıkanlar, boğaz girişinin enfes manzarasını seyredebiliyorlar. 2009 yılı itibariyle yenileme ve temizlik çalışmaları ile yeniden düzenleniyor. Yolun bundan sonrasında zaman zaman deniz seviyesi ile aynı yükseklikte ilerliyoruz.

Namazgâh Tabyası : Kilitbahir-Seddülbahir yolu üzerinde bulunan Namazgâh Tabyası Sultan Abdülaziz döneminde boğaz güvenliğini güçlendirmek amacıyla inşa edilmiş. Namazgâh Tabyasında, Çanakkale savaşı süresi boyunca topçu birlikçileri tarafından 16 adet top kullanılmış. Namazgâh Tabyası arkasında yükselerek çıkan yol boyunca Çanakkale ilinin neredeyse tamamını, Kilitbahir Kalesini, tabyanın sahil bölümünde ziyaret edilen kesimi tepeden muhteşem bir panorama içinde görülebiliyor.

Yörede Kayalı Tepe Tabyası, Domuzdere Tabyası, Değirmenburnu Tabyası, Ertuğrul Tabyası, Yıldız Tabyası, Rumeli Mecidiye Tabyası, Rumeli Hamidiye Tabyası tabyaları gibi başka tabyalar da bulunuyor.

Arıburnu : Arıburnu "Çanakkale Şehitler Abidesi" şehitliğine ayrıldığınız yoldan kıyıya paralel ilerliyor, tepeye çıkarak sol tarafta araç park ediliyor. Trafiğe kapalı yoldan beş dakikalık bir yürüyüşle anıta ulaşılıyor. Anıt üzerinde kabarma rölyefleri, anıtın görkemi, etrafında savaşı anlatan temalarıyla anıt heykelleri, şehit mezarlıkları, daha önce başka hiçbir yerde karşılaşılmayan sessizliğe, düşünmeye ve saygıya davet edici bambaşka bir etki yaratıyor. 600 mezarın bulunduğu şehitlikte düzenlenmiş park içinde heykeller, anıtlar yer alıyor. Morto Koyuna hâkim, denizden 50 metre yükseklikte ki Hisarlık Tepede yer alan abidenin yüksekliği 41.70, ayaklar arasındaki açıklık10 m olup, kenarları 25 metre olan bir kaide üzerinde yer alıyor. Abidenin iç tavanını Türk bayrağı, abide çevresinde rölyeflerle savaşın anlatımı tasvir ediliyor.

Seddülbahir: Gelibolu’nun Milli Park içinde dar, dönemeçli, asfalt, bakımlı yolarından devam ederek İlçe merkezine 33 km uzaklıkta bulunan Seddülbahir’e geliyoruz. Gelibolu Yarımadası’nın güneye bakan uç noktası ve boğaza girişte denizin seddi Settülbahir kalesi, Ertuğrul Tabyası, Ertuğrul Koyundan karaya çıkarma yapılışını kompozisyon olarak sunulan maketi bulunuyor. Köyün geçmişten kalan izleri arasında hatıra olarak kalan bir de minareli camisi görülüyor. Seddülbahir ve Ertuğrul Tabyasını gezen ziyaretçiler burada kurulmuş tezgâhlardan minyatür top örnekleri, anıtların küçük ölçek biblolarını, seramik türü hediyeliklerden satın alıyorlar.
Ertuğrul Tabyasının arkasında, Ege Denizine bakan koyun tam uç noktasında ay çiçeği tarlaları arasında ve oldukça rüzgârlı bir noktada Mehmetçik Feneri ile ayrıca Royal Navy Battleship Helles anıtı da yer alıyor.
Çanakkale savaşlarında hayatlarını kaybeden İngiliz, Avustralya, Hindistan güçlerinden oluşan 20.763 kişinin anısına dikilmiş olan Helles

Anıtı, 29’uncu Kraliyet Deniz Tümeni’nin karaya çıktığı yerin yakınında bulunan tepede 32,9 metre boyuyla fenerin arkasında yer alıyor.


Anıtlar Abideler Şehitlikler: Yörede bulunan anıtlar, şehitlikler, heykeller savaşların odak noktasında bulunduğunuza işaret ederken Conkbayırı anıtları üzerinde kabartma harflerle yazılan ifadeler, savaşın ne denli şiddetli geçtiği yüz bine yakın kişinin hayatını kaybettiğini açıkça gözler önüne seriyor. 57. Alay şehitliği, Nazif Çakmak Şehitliği, Kabatepe Arıburnu Kitabesi, Damakçılık Bayırı Şehitliği, Mestentepe Şehitlikleri, Kireçtepe Şehitliği, Akbaş Şehitliği ve diğerlerinde bu savaşı bir kere daha derinden hissediyorsunuz.

Sualtı Turizmi ve batıklar : Anzak Koyu, Küçük Kemikli, Büyük Kemikli Burnu, Bebek Kayalıkları, Ece Limanı başta olmak üzere sığ veya derin koylarda savaşlardan kalma tespit edilmiş 216 batık enkazı bulunuyor.

Bunun dışında birçoğu sığ sularda dipte kum zemine oturduğu için, hurdacılar tarafından kesilmiş olmasına karşın derinliği fazla yerlerde irili ufaklı birçok savaş kalıntıları, su altı meraklıları için heyecan verici tablolar, dalış sahaları oluşturuyor.

Koyların konumu, sualtı bitki örtüsü, canlı türleri ile sualtı uçurumları seyrinin suyun temizliği, berraklığı nedeniyle net görüntüsü yerli yabancı dalmayı sevenler için ilgi odağı oluyor. Eceabat’ın önemli sayılacak turistik potansiyelleri arasında olan su altı dalış turizmi için, Gelibolu İstikametinde 8.km de bulunan Sahil Güvenlik Komutanlığından izin alarak rehber eşliğinde dalış yapmak gerekiyor.

Eceabata Nasıl Gidilir?
Gelibolu Yarımadası’nda bulunanlar Gelibolu ilçesinden çıktıktan sonra yarımadanın milli parkı içinde sahil boyunca ilerliyorlar. Eceabat’a yaklaşırken sağ tarafta bulunan Yalova sapağından girenler, Yalova Köyü ve Atatürk’ün konaklayıp Karargâh olarak kullandığı Çamyayla Köşkü’nü görüyorlar. İlçe merkezine 14 km uzaklıkta bulunan Büyükanafarta ve aynı yol üzerinden 19 km sonra Küçükanafarta köyleri, Büyük Kemikli Burnu ile diğer yerleşimlere ulaşılabiliyor. İki şerit gidiş gelişli asfalt kimi zaman tatlı virajlı düz zeminli yol üzerinde ilerlerken doğaya bırakılmış karacalardan görme olasılığınız oldukça yüksek.

Eceabat limanı yaklaşımında son virajda sağa ayrılan yol Gökçeada seferlerinin yapıldığı Kabatape Limanına ulaşımı sağlıyor. Eceabat İlçe merkezine girip feribotla Çanakkale’ye geçmek isteyenler ilçenin dışından dolaşıp iskeleye dönen yolu kullanarak sahile feribot gişesi önüne gelerek, saat başı kalkan feribotları kullanıyorlar. Diğer bir seçenek ise Çanakkale veya Kepez arası çalışan “Alınteri” isimli özel sektöre ait firmanın daha küçük çapta araç taşıyan tekneleri ile karşı yakaya bekleme yapmadan ulaşılıyor.

Eceabat’tan sahil yolunu takip ederek zaman zaman deniz seviyesine paralel ilerleyenler Kilitbahir, Namazgâh Tabyası, Arıburnu, Seddülbahir, Ertuğrul Tabyası gibi merkezlere şehitliklere aynı yolu takiben ulaşabiliyorlar.

Eceabatta Ne Yenir?
Yörenin en ünlü iki lezzeti var biri sardalye biri de domates. Boğazın girişi ve Edremit körfezi başta olmak üzere sonbahara doğru yağlanıp denizden çıktığı gibi ızgarası yapılan sardalyenin lezzetine doyum olmuyor. Özellikle Eceabat’ın en işlek mevki olan liman çevresinde konumlanmış lokanta, restoran hatta büfeler, feribot bekleyenlere geçiş yapanlara bu balığı gün boyu sunuyorlar. Palamut, lüfer, istavrit, levrek, kefal en sık yakalanan balıklar olmakla beraber Saroz Körfezinde Orkinos, Fener, dülger, uskumru olmak üzere tüm balık çeşitlerine de rastlanıyor.

Diğer ünlü lezzet ise Çanakkale domatesi ile nam salan içi dolu, sert ve kırmızı iri domatesler. Her yıl yarışmalar yapılıp en iri domatesleri yetiştirenlere ödül verilip, en hızlı domates yeme yarışmaları yapılan Eceabat’ta, bu yıl da tartı sonucu bir tanesi 467 gram gelen domates yetiştiricisine törenle festival ödülü verildi.

Modern Türk şarapçılığının merkezi durumuna gelen Eceabat, bölgede yetiştirilen üzümün yavaş gelişimine katkı sağlayan rüzgârların etkisiyle makbul sayılan üretim sahası olma özelliğine de sahip. Kilitbahir kalesi eteğinde ve kalenin deniz tarafında yer alan çay bahçelerinde oturmak, boğaza karşı manzarayı seyrederken, bulunduğunuz toprağın sesini dinlemenin verdiği haz, mutluluk, coşku gibi duyguları yaşamanıza neden oluyor.

Eceabatta konaklayabileceğiniz otel, motel ve pansiyonlar;
Eceabat Kampları
Kabatepe Orman Kampı
Tel: (0–286) 814 12 89

Kum Kamp
Tel:(0–286) 814 14 66

Boğaz Mokamp
Tel:(0–286) 824 53 28

Otelleri-Motelleri
Kum Hotel
Tel: (0–286) 814 14 55

Abide Motel
Tel: (0–286) 862 00 10

Boss Otel
Tel: (0–286) 814 23 11

Dardanel Motel
Seddülbahir Köyü
Tel: (0–286) 862 01 71

Dardanel Motel
Kilitbahir Köyü
Tel: (0–286) 824 50 01

Ece Otel
Tel: (0–286) 814 10 43

Huzur Motel
Tel: (0–286) 824 53 19

TJ's Hotel
Tel: (0–286) 814 24 58

Huzur Motel
Tel: (0–286) 824 53 19

Başak Pansiyon
Tel: (0–286) 814 24 64

Doğanay Pansiyon
Tel: (0–286) 862 00 63

Helles Panorama Pansiyon
Tel: (0–286) 862 00 35

Kale Pansiyon
Tel: (0–286) 862 00 08

Köşk Pansiyon
Tel: (0–286) 862 00 25

Mokamp
Tel: (0–286) 862 00 56

Yılmaz Pansiyon
Tel: (0–286) 844 62 84

Benzer Yazılar