Mavi Yolculuk (Devamı)

Mavi Yolculuk Notları : Denize ekmek at uğur getirsin; Mavi yolculuğa çıkanların, ya da balıkçıların denize kuru ekmek atmalarının çok eskileri dayanan bir nedeni var. Piri Reis'in "Kitabı-ı Bahriyesi"nden alınmış bir öykü, günümüzde hala sürmekte olan bu geleneği şöyle açıklıyor. Osmanlı donanmasındaki adı "Peksimet Yemez Latif Baba" olan denizci ölünce, Babaada Burnu'na gömülmüş. Donanma, ne zaman bu sulardan geçse, gemiciler uğur getirsin diye türbenin bulunduğu tarafa peksimet atar olmuşlar. Evliya Çelebi de ünlü seyahatnamesinde Baba Burnu'ndan geçerken Latif Baba'nın ruhuna fatiha okuduğuna değinir... Peksimetler, şimdi de mavi yolculuğa çıkan teknelerden atılıyor masmavi sulara.

Bodrum'dan Mavi Yolculuk; Mavi Yolculuk modasının başlangıç yeri olan Bodrum'da limana bağlı sayısız tekne bulunuyor. Konuklar genellikle bir grup oluşturup kiraladıkları tekne ile çıktıkları haftalık turlarda her gün değişik koylara demir atıp, hem kent yaşantısından, monotonluktan uzak, sakin, farklı bir tatil yaparken diğer yandan konaklama giderlerinde ekonomik açıdan kazançlı çıkıyorlar. Bodrumda 3000 ila 3500 arasında kayıtlı tekne Mavi Yolculuk için bekliyor. Tekne sayısına özel yatları da eklerseniz sayı 5000 e ulaşıyor. Geçmiş yıllarda 6 ay olan turizm mevsimi 26 hafta sürerken, günümüzde bu süre ya aylarının ortasında 12-13 haftaya sıkışmış görünüyor. Tekneler ise konuklarına otel konforunu aratmıyorlar. Her kamarada klima, TV, müzik, 220 volt elektrik, mutfak gibi üniteler ile müşteri ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılıyorlar. Her teknede iki kişilik 6 -8 standart kabin, wc, banyo bulunuyor. Müşteri yola çıkmadan önce iki türlü seçenek sunuluyor. Özel yolcu, yolculuk fiyatını kumanya hariç veya dâhil belirliyor. Her koyda ki restoranlar müşteri arzusuna göre kullanılabiliyor. Teknede bir kaptan, bir aşçı, bir gemici görev yaparken bazen tüm işlerde yardımlaşma görülüyor. Müşteri hava uygunsa yelken açıp gitme isteyebiliyor, karaya çıkıp yürüyüşlerle, antik kent gezileri yapabiliyorlar. 08.30 ila 09.30 arası tekne kahvaltısı ile öğle yemeği arasında yol yapılıp, öğlen arzu edilen beğenilen bir koyda mola veriliyor. Tekne yolcuları hazırlanan 4-5 türde ki yemeklerden istedikleri kadar yiyebiliyorlar. Acıkınca ara sıcak veriliyor, durgun denizde limitsiz çay, kahve içebiliyor. Deniz tutup midesi bulananlara mide hapı veriliyor. Teknede bulunan deniz malzemesi kano, bot, kullanabiliyor koylardaki sürat motorlarınca yaptırılan kayak, bananaya binebiliyor, jet ski kiralayabiliyor. Bugüne dek hiçbir tekneden cenaze çıkmadığını dile getiren tekne kaptanları, yolcuların kalp spazmı, güneş çarpması, kırık, gibi durumlarla karşılaşmaları halinde telsizle, telefonla haber verilen ambulans botu en kısa sürede ihtiyaç yerine ulaştığını belirtiyorlar. Kaptanlar 5 yıldızlı otelde yaşayamadıkları zevki teknede yaşayabilir, bambaşka bir dünyada, koylardaki gün doğumu ve batımını doyasıya zevkini çıkarabilir, kendi tuttuğunuz balığı pişirip, yiyebilirsiniz diye ekliyorlar.

Tekne Yemekleri; Tura katılan mavi yolculuk konukları için uygulanan standart haftalık mönü'de tekneye akşam gelenlere birinci gün hafif bir sebze yemeği, patates püresi, pilav, salata, taze mevsim meyvesi veriliyor. İkinci gün sabah kahvaltısı çay, kahve, süt, beyaz peynir, kaşar peyniri, yağ, yumurta, çilek, vişne reçeli, bal, domates, salatalıktan oluşuyor. Öğle yemeğinde yoğurtlu karışık patlıcan, biber kızartması, etli bezelye, salata verilirken, akşam yemeğinde balık, salata, meyve yeniyor. Üçüncü güne, standart kahvaltı ile başlanıp öğlen, İzmir köfte, makarna, salata, akşam kızarmış tavuk, pilav, salata, meyve ile son buluyor. Dördüncü gün standart kahvaltı sonrası öğlen yemeğinde patlıcan oturtma, makarna, cacık, salata yer alırken akşam yemeğini balık, makarna, salata, meyve süslüyor. Beşinci gün, standart kahvaltıyla ağırlanan konulara, öğlen saatlerinde biber dolması, makarna salata sunuluyor. Akşam mönüsü et sote, pilav, sebze köftesi, salatadan oluşuyor. Altıncı gün kahvaltıyla başlayıp öğle yemeği etli taze fasulye, pilav, salata ile şekilleniyor. Akşam yemeğinde tas kebap, salata, meyve yer alıyor. Yedinci günün mönüsü kahvaltı ile başlayıp öğle yemeği fırında makarna, sebze türlüsü, cacık, akşam yemeği musakka, pilav, salata, meyve ile sonlanıyor. Sekizinci gün konuklar bir haftalık tekne gezilerine standart kahvaltı ile son veriyorlar. (Yemekler, mevsim sebze ve meyvelere göre değişim yapılabiliyor).

Mavi tolculuk tur programları ve rotalar;

Bodrum-Bodrum ; Birinci gün Bodrum'a ulaşan tekne yolcularına akşam yemeği Bodrum'da veriliyor. Konuklar ilk gece limanda teknede konaklama yapıyorlar. İkinci gün Bodrum-Bitez yolculuğu için kahvaltı sonrası yola çıkılıyor Poyraz koyunda yüzme molası verip yemek yeniyor. Öğle sonrası Bitez koyuna yolculuk yapılıyor, yüzme molası verilirken, yolcular kano kullanma imkânı buluyorlar. Üçüncü gün, sabahın erken saatlerinde Gökova Körfezinden geçilerek Mersincik Koyuna doğru yolculuğa devam edilirken öğle yemeği sonrası konuklar boş vakit bulabiliyorlar. Dördüncü gün Mersincik Yedi Adalar etabı tamamlanıyor. Kahvaltı sonrasında ormanlık bir koy olan Çatı Koyuna yolculuk yapılıyor, yüzme molaları veriliyor. Bir sonraki yüzme molası için Yedi Adalar'a geliniyor. Beşinci günün programında Yedi Adalar-Söğüt-Yalı yer alıyor. Kahvaltı sonrası Kleopatra'nın yüzdüğü adalarda yüzme molaları veriliyor, ardından Söğüt Koyuna devam ediliyor, Akşam yemeği için Yalı Koyu seçiliyor. Altıncı gün İngiliz limanına doğru yol alan tekne turu yolcuları, fotoğraf çekim imkânı ile kano gezisi yapacak zaman bulabiliyorlar. Öğleden sonra Tuzla Koyuna geliyorlar. Yedinci seyir gününde Tuzla-Çiftlik bulunuyor. Kristal berraklığında farklı yapıda sularda, koylarda yüzüp, Çökertme Koyu geziliyor. Orak Adası, Karaada üzerinden geceleme için Bodrum limanına dönülüyor. Sekizinci gün tekne gezisi kahvaltı ve vedalaşma ile sonlanıyor.

Göcek-Ölüdeniz-Göcek ; Göcek'te tekneye binen konuklara "Hoş geldin" kokteyli veriliyor. Kaptanın tekne, tur programı hakkında yolcuları bilgilendirmesinden sonra, akşam yemeği ve Göcek limanında yapılan geceleme ile tatil başlıyor. İkinci gün rotası Göcek-Gemiler Adası olarak belirleniyor, kahvaltı sonrası limandan ayrılan yolcular, Göcek koylarında öğle yemeği yiyor, yüzme, dinlenme imkânı buluyorlar. Akşam yemeği ve geceleme yapmak üzere Gemiler adasına hareket ediliyor. Üçüncü gün Gemiler Adası- Kaş etabını yapmak üzere Gemiler Adasında uyanıp güne merhaba diyen konuklar, kahvaltının ardından Kaş'a yol alıyorlar. Etrafı görmek, alışveriş yapmak için karaya ayak basan yolcular akşam yemeğini ve gecelemeyi Kaş limanında yapıyorlar. Dördüncü gün standart kahvaltı ile Kaş'ta başlıyor tüm gün konuklar isteğe bağlı olarak günlük (ücretli) çevre turlara katılabiliyor, geceleme yine Kaş Limanında gerçekleşiyor. Beşinci günün etabı olan Kaş-Ölüdeniz için limandan ayrılan tekne yolcuları Ölüdeniz'de arzu ederlerse kısa yürüyüşler yapabiliyor veya bol bol güneşlenip, yüzebiliyorlar. Akşam yemeği ve geceleme Ölüdeniz'in durgun koylarında yapılıyor. Altıncı gün sabah kahvaltısı sonrasında Ölüdeniz'den ayrılan tekne Turunç Pınarı-Fethiye etabına başlıyor. Öğle yemeği ve yüzme molası Turunç Pınarında, gerçekleşirken isteğe bağlı (ücretli) Saklıkent turuna katılmak isteyenler, öğleden sonra bunu yapacak imkân buluyorlar. Akşam yemeği ve geceleme Fethiye limanında gerçekleşiyor. Yedinci gün Fethiye-Yassıca-Göcek için kahvaltı sonrası Fethiye'den ayrılıp Yassıca'ya gelerek yüzme ve öğlen yemeği molası veriliyor. Turun son akşam yemeği ve gecelemesi Göcek limanında yapılıyor. Sekizinci gün konuklar kahvaltı sonrası vedalaşıp tekneden ayrılıyorlar.

Marmaris-Fethiye-Marmaris; Birinci gün tekneye yerleşenlere limanda akşam yemeği veriliyor. İkinci gün Marmaris'ten Ekincik koyuna doğru yolculuk başlıyor, akşam yemeği ve geceleme Ekincik koyunda yapılıyor. Üçüncü gün Kahvaltı sonrası Manastır koyuna seyir başlıyor ve çevrede bulunan uygun koyların birinde geceleme gerçekleşiyor. Dördüncü günün sabahı kahvaltı ile başlıyor, Manastır'dan adalara ve bunların içinde en ünlüsü olan Tersane adasına yol alınıyor. Beşinci gün Tersane'den kum burnu ile ünlü, dinlendirici özellikli, dünyaca ünlü Ölüdeniz'e dümen kırılıyor. Altıncı günün programında sabah kahvaltısı sonrası rağbet gören limanıyla Fethiye'ye geliniyor. Görmeye değer güzellikler için karaya çıkıp, kaya mezarları görülebiliyor, sonrasında Dişibilmez'e doğru yola devam ediliyor. Yedinci gün deniz banyoları, doğanın güzelliklerinden yararlanma olarak geçiyor, Marmaris limanına geri dönülüyor. Sekizinci günün sabahında Marmaris'te yapılan sabah kahvaltı sonrası tekne yolcuları vedalaşıp ayrılıyorlar. Seyahat acentelerinin bir haftalık Yunan Adalarına yapılan tur programları da bulunuyor. Bu geziler Bodrum çıkışlı olup, Yunanistan'a ait Kos Adası, Simi Adası, Rodos Adası uğraklı olup, Datça, Palamut Bükü, Knidos, Mersincik, Karada üzerinden Bodrum'da bitiyor.

Teknede Konaklama; Tekne gezilerinde iki kişilik kabinlerde kişi başı, tam pansiyon, içecekler ve transfer hariç uygulama yapılıyor. Depar günleri Cumartesi olarak kabul edilip, kapalı gruplarda çıkış günü müşteri tarafından kararlaştırılabiliyor. Ev sahibi ve deneyimi ve bilgisiyle teknedeki patron olan kaptan, tüm koyları, sığlıkları, derinlikleri biliyor. Yolcuların güvenliğinden sorumlu olan kaptana, kararlara bu doğrultuda riayet edilmesi gerekiyor. Hava şartlarına göre programda yapılacak değişikliklere yolcuların uyum göstermeleri bekleniyor. Aşçı ve gemici teknenin küçük mutfağında yolcuları mutlu etmek amacıyla çeşitli yemekler hazırlıyorlar. Buna ilaveten teknede yapılması gereken diğer görev ve işleri de göz önüne alarak konuklar yatak yapma gibi ekstra isteklerde bulunmamaları gerekiyor. Grup ve şirketlere mavi yolculuk turu düzenleyen çeşitli seyahat acenteleri farklı rotalar uygulayabiliyorlar. Marmaris-Fethiye-Marmaris güzergâhında Marmaris, Ekincik, İztuzu, Agalimanı, Kleopatra ve Hamam koyları, Tersane ve Yassıca adaları, Fethiye, Ölüdeniz, Dişibilmez, İnceada, Gebekilise, Marmaris duraklı olabiliyor. Bodrum-Gökova-Bodrum turunda Karada, Çatı, Kufre, Löngöz, Karacasöğüt, Kleopatra Adası, Değirmen Bükü, Akbük, Çökertme Koyu, Bodrum yapılıyor. Göcek-Kekova-Göcek duraklı gezilerde ise Ölüdeniz, Gemiler Adası, Kaş, Kekova, Demre, Kalkan, Fethiye, Göcek gibi yeryüzü cennetlerini görme, bu koylarda yüzme fırsatı buluyorlar. Dört gün, yedi gün yedi gece, on gün on gece ve Marmaris-Fethiye-Kaş-Kekova-Antalya-Marmaris etapları olan 15 günlük turlarda bulunuyor. Marmaris-Gökova-Bodrum gibi on günlük turlarda yapılıyor. Fakat müşterinin Marmaris'ten kalkıp, Bodrum'da indiği durumlar için teknenin kalkış yeri olan Marmaris'e boş dönüş ücreti ayrıca ödeniyor.

Koyların birbirlerine olan mesafeleri ;
Borum Knidos: 21 deniz mili
Bodrum Sedir Adası : 39 deniz mili
Bodrum Gökova : 45 deniz mili
Knidos Datça : 20 deniz mili
Datça Bozburun : 19 deniz mili
Bozukkale Marmaris : 26 deniz mili
Marmaris Fethiye : 50 deniz mili
Fethiye Kalkan : 42 deniz mili
Kalkan Kaş : 15 deniz mili
Kaş Kekova : 18 deniz mili
Kekova Finike : 15 deniz mili
Finike Kemer : 40 deniz mili
Kemer Antalya : 18 deniz mili
Not: 1 deniz mili yaklaşık olarak ; 1852 metre, 1.8 km'dir.Harita için tıklayın

Balık Meraları (Balık tututalacak yerler) ; Güllük Körfezi, Orfoz, Lâhos, Trança, Akya, Levrek, Dil, Pisi, Barbunya, Mırmır, Sokkan, İskaroz balıklarına ev sahipliği yapıyor, ayrıca Ahtapot ve Kalamar da bulunuyor. Hisarönü Körfezi, açık denize kapalı bir körfez durumunda, balıkların yumurta bırakmak için geldiği bölgede oldukça zengin deniz ürünlerine rastlanıyor. Orfoz, Lâhos, Trança, Akya, Fangri, Tekir, Ahtapot en sık görülenler. Dalyan İztuzu açıkları, Köyceğiz Gölü, Kefal balığı bakımından oldukça zengin bir bölge. Köyceğiz gölünden giriş çıkış yapan Kefal çeşitleri hem deniz, hem göl'de beslenmiş olduğu için etinde toprak kokusu sinmemiş olup makbul balıklardan sayılıyor. Dalyan'da bulunabilir bir başka deniz ürünü ise yılan balığı ve sazlıklar arasında olta ile avlanabilen mavi yengeç. Fethiye Körfezi'nde Akya, Orfoz, Lâhos, Karagöz, Tekir, Ahtapot görülebiliyor. Kaş Kekova, Kefal, Akya, Karagöz, Saragoz, Lâhos, Sinarit, Ahtapot ender de olsa Trança, Sinarit yaşıyor. Seyir halinde tekneden bırakılan oltalara Palamut, Zargana takıldığı oluyor. Finike Körfezi ile Suluada, Çavuşburnu, Adrasan arası mevki balıklarının başında Lâhos ilk sırayı alıyor derin su balıklarına rastlanıyor. Mercan, Kefal, Ahtapot görülüyor.

Mavi Yolculuk Durakları ;

Güllük Körfezi ; Çukurcuk Limanı, Büyük Turnalı, Karakuyu İskele, Kuruerik Bükü, Akbük, Kazıklı İskele, Çamlı Koy, Narlı Bükü, Kıyıkışlacık Asin Limanı, Ülelibük, Salih Adası, Kuyucak Limanı, Torba Limanı, Ilıca Bükü, Türk Bükü, Gündoğan Koyu
Güllük-Gökova arası ; Yalıkavak Bükü, Gümüşlük, Çatal Ada, Turgut Reis Karatoprak.
Gökova Körfezi ; Akyarlar Gökdiken, Aspat Kalesi, Bağlar Koyu, Bitez Ağaçlı Koyu, Gümbet Limanı, Bodrum, Kara Ada, Pabuç Burnu, Kargıcık Bükü, Orak Adası, Alakışla Bükü, Çökertme Koyu, Çamaltı, Akbük Limanı, Gökova İskelesi, Şehir Adaları, Söğüt Limanı, Çanak Limanı, Değirmen Bükü, Löngöz Kargılı Koyu, Tuzla Koyu, Yedi Adalar, Gökçeler Bükü Limanı, Küçük Çatı, Büyük Çatı, Körmen Limanı, Mersincik Limanı.
Datça Yarımadası ; Hisarönü Körfezi, Knidos, Palamut Bükü, Palamut Limanı, Ova Bükü Adatepe Koyu, Parmak Bükü Mağara Koyu, Kargı Koyu, Datça İskelesi, Çiftlik Limanı, Kuruca Bükü.
Hisarönü Körfezi ; Bencik, Hisarönü Limanı, Keçi Bükü Orhaniye, Selimiye Koyu, Dirsek Bükü.
Yeşilova Körfezi ; Bozburun Limanı, Kızıl Ada.
Yeşilova Körfezi-Karaburun-Marmaris Arası ; Bozukkale, Serçe Limanı, Gerbekse İnce Ada, Çiftlik Limanı, Kadırga Limanı, Kumlu Bükü, Turunç Bükü, Marmaris Limanı.
Marmaris-Fethiye Körfezi Arası ; Ekincik Limanı, Delik Ada, Baba Adası, Kızılkuyruk Koyu.
Fethiye Körfezi ; Kapı Koyu, Merdivenli İskele, Çamlı Koy, Manastır Koyu, Sarsala İskele, Sıralı Bükü, Bedri Rahmi Koyu, Boynuz Bükü, Ak Bükü, Domuz Adası, Tersane Adası, Göcek Limanı, Fethiye Limanı,
Fethiye Körfezi-Kaş Arası ; Gemiler Adası, Ölüdeniz, Yeşilköy Limanı, Kalkan Limanı, Çukurbağ Koyu, Kaş Limanı, Bayındır Limanı,
Kaş-Finike Arası ; Kekova Girişi Tersane, Karaloz, Kekova Batı Koyu, Üçağız, Kale, Gökkaya, Kokar Koyu, Finike.
Finike-Antalya Arası ; Taşlık Burnu, Çavuş Limanı, Ceneviz Limanı, Tekirova Phaselis, Kemer, Antalya Büyük Liman. Antalya Limanı.

Mavi tur düzenleyen acentalar;

İcemtour
Gezici Yat
Barbaros Yatcılık
Albatros Yat
Nes Travel
Doğan Yat
Diğer mavi tur acentaları

Benzer Yazılar