Mavi Yolculuk

Tatil yapmanın, dinlenmenin bir başka çeşidi de tekne tutup mavi yolculuğa çıkmak. Bu tür bir tatil alternatifini bir veya birkaç konaklama tesisinde geçirilecek tatil ile mukayese ederseniz ortaya farklı durumlar, farklı avantajlar çıkıyor. Bu yazıda Mavi yolculuk gezisi boyunca görülecek yerler, tatil günlerinde tekne yaşamı, neler yenebilir, nasıl vakit geçirebilirler, yolculuk durakları, tur programları hakkında bilgiler, notlar bulacaksınız.

Ne var , ne yok ; Öncelikle sabit bir yerde değil, arzuya göre sürekli değişik yerlerde konaklayabiliyor, bakir koylarda yüzüp, denizin, güneşin, dinlenmenin tadını doyasıya çıkarabiliyorsunuz. Otellerde, tatil köylerinde olduğu gibi yemeklere giderken giyinme, süslenme, saç, baş yapma gereksinimiz yok. Denize giderken ulaşım sorunu, vasıta bekleme veya merdiven çıkıp inme, kalabalık plajlarda güneş şemsiyesi, şezlong kapma, bulunan şezlonga havlu bırakma gibi problemler yok. Açık büfenin açılış saatini bekleme, diğerleri ile birlikte sıraya girme yok. İkide bir kül tablasını değiştirmek için başınızda bekleyen papyon kravatlı servis elemanı yok. Farklı toplumlara göre farklı dillerde hazırlanmış animasyon programlarını seyretme, dinleme tercihi yok. Gerçek dünyadan çok, sanal ve kusursuz bir dünyayı andıran tatil köylerinin tatil boyunca büyüsüne kapılıp, dışarı çıkınca, gerçeklerle yüz yüze kalınca, demorolize olup, intibak etme zorluğu yaşamak yok. Konaklama tesisi personelinin otorite sağlayan bakışları altında kalmak da yok.
Peki, ne var derseniz; Sayılı sayıda kişilerle teknedesin, bu koyda sıkıldın diyelim hadiii başka koya demirle, kalabalıktan sıkıldın hiç kimsenin olmadığı koylara gel gözlerden, meraklı bakışlardan uzak kendi grubunla yüz, atla, çık, su sporlarını yap, yapamadıklarını, kimseyi kendine güldürmeden öğren. Göz zevkini bozan şeylerle karşılaşma. Başkası için seçilmiş müziği dinlemekten, havuz başı animasyonlarını izlemekten ziyade, kendi programını uygula. İstediğin kadar uyu, istediğin kadar ye. Arzu ettiğin kıyıya çık, istediğin kır lokantasında veya restoranda yemeğini ye. Canın istiyorsa istediğin yemeği pişir, farklı lezzetlerle tanış. Zamanı kolla, gün batımını seyret, fotoğrafla, kamerana çek, kitap oku, kâğıt oyna, içkini hazırla ister güvertede gölgede, ister hamak keyfi yaparak, denizi seyrederek istediğin yerde iç. Canın isterse erken kalk, gün doğmadan denize gir, çıplak yüz, dalış yap, deniz kabuğu topla, oltanı hazırla kimseler uyanmadan balık tut. İstediğin kıyafetle güneşlen! Yemek sonrası artan ekmek parçalarını balıklara ver, teknenin etrafına topla. Haritayı inceleyip yerini bul, havaya, bulutlara bak ahkâm kes, kaptanla konuş, anılara ortak ol, hemen hemen her teknede bulunan sardunya, ıtır, küstüm otu bitkileriyle oyalan, çökertme türküsünü dilin döndüğü kadar söyle, beraberinde getirdiğin CD veya kasetten sevdiğin melodileri dinle. Deniz fenerlerini seyret, antik alanlara çık dolaş. Teknenin dürbünüyle çevreni, uzakları seyret, gemilerin bandıraları hakkında fikir yürüt. Teknenin halatlarıyla, ipleriyle yeni düğüm şekilleri üzerinde çalış, denizcilik bilgilerini artır, tekne satın alma planları yap, tecrübe kazan. Kamarada sıkılırsan güvertede, uyku tulumunda yat. Uykuya dalmadan önce gökyüzünde şehirde göremediğin kadar yıldızı seyret, mehtaba çık, yakamozları izle. Göcek ve benzeri yerlerde sipariş verdiğin gazeteleri teknene kadar getiren servis botundan al oku, miskin miskin bulmaca çöz. Tekneye getirilen henüz tutulmuş bir derin su balığını en iyi pişirim şekli üzerine yoğunlaş. Kıyıya çık mavi yolculuk kulesi yap. Doğa ile baş başa kalınabilinen koylarda kürek çekerek, kürek sesi eşliğinde botla dolaşmayı dene.



Duygularını, hislerini kaleme al, yazabilirsen roman, hikâye, senaryo, şiir yaz, hatta gördüklerinin resmini yapmaya çalış. Bazı koyların bazı bölümlerinde, deniz suyuna karışan tatlı su kaynakları nedeniyle buz gibi sularda duş yaparcasına yüz, dinçlik kazan. Bazı koylarda kiralık çalışan jet ski, sörf, hamburger, banana paraşüt, su kayağı gibi su eğlencelerine de katıl. Dahası da var.Kaptandan deniz ürünlü yemek tarifleri almak, sebze ayıklamak, patates kızartmak, özel soslar hazırlamak. Önden demir atıp, kıçtankaraya çıkıp tekne bağlamak. Rüzgârda yelken açmak, aynı amaçla yol alan diğer tekne yolcularıyla selamlaşmak. Hafif hafif sallanırken uyunan kaliteli uykunun zevkine, farkına varmak. Mavi yolculuk turları bünyesinde çeşitli sürprizlerde barındırır bazen açık denizde yol alırken veya bir koydan diğerine seyrederken yunuslarla yarışır, belki fok bile görebilirsiniz. Sadece fok mu? Yolunuz Dalyan'dan geçiyorsa eğer suyun üzerine başını çıkarıp meraklı gözlerle çocuk gibi size bakan bir Nil Kaplumbağası da çıkabilir karşınıza. Yanınızdan geçen uçan balıklar, ya da durduk yerde zıplayanlar sürpriz yaparlar tekne yolcularına. Durgun koylarda dinlenirken, sahili yalayan dalgacıklar ruhunuzu yıkarken, hiç beklenmedik bir anda teknenizi bir kelebeğin ziyaret edeceği tutar, küpeşteye konar. Gece olunca sessizliğe gece kuşları renk katar. Tatil boyunca köpeğinden ayrılamayanlar için de bir imkândır tekne gezileri. Mavi yolculuk turlarında hayat güvertede geçer. İştahlar kabarır, temiz ve esintili havanın etkisiyle içtikçe içesi gelir insanın. Soğuk bira, soğutulmuş meyveler, bilhassa kavun, karpuz dilimleri en çok aranılandır. Temiz hava filtre edilmişçesine esip, yosun kokusuyla beraber burun deliklerinizi, genzinizi yakar. Artık kent karmaşası, gürültüsü, trafik, araç park sorunu, çocuk çığlıkları, sokak satıcı cıngılları, vücudu kasan gerginlik, pantolon kemerleri, ayakkabılar geride kalmış, tüm sorunlar yerini gevşemeye, sağlıklı düşünmeye, huzura bırakmıştır. Görünenler mi? Mutlu yüzler, uçuşan saçlar, kondisyon kazanmış vücutlarda bronzlaşan tenler ve daha neler neler…. Yazının devamı için tıklayın

Benzer Yazılar